شرکت هلدینگ
معنی کلمه هلدینگ (Holding) به انگلیسی دارایی، موجودی و مایملک است. مفهوم هلدینگ در مورد شرکتها، متفاوت است. شرکت هلدینگ شرکتی است که از طریق مالکیت سهام شرکتهای دیگر، فعالیت شرکت های تابعه خود را کنترل می کند.

در اکثر موارد شرکت هلدینگ به صورت مستقیم، فعالیت تجاری انجام نمی دهد. در واقع شرکت هلدینگ مالکیت سهام بیش از 50 درصد شرکت های زیرمجموعه خود را بر عهده دارد و بدین طریق شرکت های تابعه خود را کنترل می کند و می توانند در آن شرکت حق رأی داشته باشد. در این صورت به شرکت دوم شرکت فرعی یا وابسته هم گفته میشود.
بنابراین به عبارت ساده تر میتوان گفت شرکت هلدینگ شرکتی است که یک یا چند شرکت دیگر را کنترل میکند.
شرکت های هلدینگ دارای اسامی متفاوتی هستند. مانند شرکت مادر، شرکت دارنده، شرکت کنترلکننده، شرکت مالک، شرکت صاحب سهام، شرکت اصلی و…
شرکت هلدینگ از طریق کنترل شرکتهای خود می توانند به هم افزایی و سود بیشتر برسند. در این شرکتها امکان استفاده از منابع بین شرکتها و به اشتراک گذاشتن توانمندی ها و در عین حال قدرت انعطاف پذیری بالا به خصوص در شرکتهای هلدینگ تخصصی، مزیتی است که در شرکتهای دیگر وجود ندارد. . اما در مقابل هزینه سربار آنها به مراتب بیشتر است. چون مدیریت شرکتهای تابعه چندان هم ارزان نیست. لذا هم ممکن است هم به سود برسند و هم ممکن است ضرر کنند.
در ایران به دلیل نبودن قوانین جامع در زمینه شرکت هلدینگ یا مادر، اصطلاح این شرکت و شرکت سرمایه گذاری را به یک شکل به کار می برند. در حالیکه از نظر حقوقی ساختار این دو شرکت متفارت است. شرکتهای سرمایه گذاری، نهادی سود آفرین در امر خرید و فروش سهام هستند. اما شرکت هلدینگ یا مادر شرکتی است که اداره شرکتهای تابعه ی خود را به عهده دارد.
ویژگیهای شرکت هلدینگ
شرکتهای هلدینگ ویژگیهای مشترکی دارند از جمله:
- شرکت هلدینگ سهام شرکتها را خریداری کرده و از آن نگهداری میکند.
- شرکت هلدینگ به واسطه مالکیت بالای سهام در شرکتهای دیگر، توانایی کنترل مدیریت و خط مشیشرکتهای تابعه را دارند.
- در اکثر موارد هلدینگ شرکتی است که هیچ عملیات فعالیت و کسب و کاری انجام نمیدهد. تنها مالک داراییهای شرکت است. و با هدف کنترل شرکت زیرمجموعه شکل میگیرد.
- شرکت هلدینگ یا شرکت مادر، با مسئولیت و مشارکت محدود است.

انواع شرکتهای هلدینگ
شرکتهای مادر یا هلدینگ، به دو دسته کلی از لحاظ مشخصات تقسیم میشوند:
شرکت کنترل کننده : نوع اول از شرکتهای مادر، شرکتهای سهامی هستند که علاوه بر فعالیت بازرگانی، بخشی از سرمایه خود را صرف خرید سهام در شرکتهای دیگر میکنند. به این شرکتها، شرکت کنترل کننده میگویند.
شرکت دارنده : نوع دوم از شرکتهای مادر، شرکتهای سهامی هستند که تمام سرمایه خود را صرف خرید سهام در شرکتهای دیگر می نمایند و فعالیت بازرگانی ندارند. به این شرکتها، شرکت دارنده میگویند.
مزایا و معایب تأسیس شرکت هلدینگ
مزایای تأسیس شرکتها هلدینگ:
- کاهش ریسک به علت وجود شخصیت حقوقی جداگانه شرکتهای تابعه
- کنترل با مالکیت محدود و تفکیک حقوقی
- محفوظ ماندن شخصیت حقوقی شرکتهای تابعه
- امکان رعایت قوانین مختلف در کشورهای دیگر به علت وجود شخصیت حقوقی مستقل شرکتهای تابعه
- اگر برخی از فعالیتها سود کافی نداشته باشند، فقط کافی است شرکت فرعی مربوطه، منحل شود.
از مهمترین معایب تاسیس شرکتهای هلدینگ میتوان به افزایش مالیات به طور نسبی اشاره نمود. همچنین به راحتی می توانند شرکتهای تابعه را انحلال اجباری کنند.

مراحل دریافت مجوز برای ثبت شرکت مادر
- متقاضی ابتدا باید درخواست خود را طبق فرم (تقاضای صدور مجوز تأسیس شرکت مادر) به همراه فرم (پرسشنامه مشخصات داوطلب سمت مدیر عاملی یا عضویت در هیأت مدیره نهاد مالی) که توسط اعضای هیأت مدیره و مدیر عامل پیشنهادی تکمیل شده، برای مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس اوراق بهادار ارسال کند.
- بعد از بررسی مدارک توسط سازمان، در صورتیکه نقص نداشته باشند، سازمان موافقت خود را با تأسیس شرکت ابلاغ می نماید.
- پس از آن، شرکت موظف است مدارک اعلام شده توسط سازمان را ظرف مهلت مقرر تکمیل کند.
- بعد از تکمیل مدارک مورد نیاز، سازمان نامه ای مبنی بر اجازه ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شرکتها را صادر خواهد نمود.
- سپس متقاضی باید در مهلت تعیین شده، شرکت را نزد مرجع ثبت شرکتها به ثبت رسانده و مستندات مربوطه را به سازمان ارائه دهد.
- در نهایت در صورت احراز شرایط اخذ مجوز فعالیت، مجوز فعالیت برای شرکت صادر می گردد.
در این مقاله سعی کردیم به طور خلاصه اکثر موضوعات مرتبط با تعریف یک شرکت هلدینگ را ارائه کنیم. بدیهی است که موضوعات مرتبط با هلدینگها بسیار متنوع است و بیان آن در یک مقاله نمیگنجد.
برای ثبت یک شرکت الزامی است که تمامی تشریفات ذکر شده انجام شود. کارشناسان مجرب ما در ثبت اسپادانا، با ارائه خدمات حرفه ای و کارآمد شما را در تمامی مراحل ثبت شرکت یاری خواهند نمود.
برای کسب مشاوره رایگان در خصوص امور ثبتی و حقوقی از جمله ثبت شرکت در اصفهان، ثبت برند در اصفهان، اخذ کارت بازرگانی در اصفهان با ما در تماس باشید.
031-37120
09137213400