افزایش سرمایه شرکت
افرایش سرمایه شرکت به معنای افزایش اسمی سرمایه ثبت شده یا افزایش تعداد سهام های منتشر شده شرکت است.
هر شرکتی در بدو تأسیس، مقدار مشخصی از سرمایه خود را به عنوان سرمایه اولیه به ثبت می رساند. حال با گذر زمان، شرکت ها ممکن است به دلایلی همچون: اصلاح و بهبود ساختار مالی خود، مشارکت بیشتر سهام داران در خرید سهام، شرکت در مناقصه ها و مزایده ها، گرفتن یک پروژه، اخذ وام از بانکها، رتبه بندی شرکت و … اقدام به افزایش سرمایه شرکت نمایند.
چیزی که باعث شکل گیری انواع مختلف افزایش سرمایه از سوی شرکت های مختلف می شود، نحوه تامین منابع مورد نیاز برای این کار است. بنابراین بسته به این که این منابع مالی از چه محل یا مسیری تامین شوند، ثبت افزایش سرمایه شرکت ها روشهای مختلفی دارد که در ادامه مقاله شرح خواهیم داد.
ثبت افزایش سرمایه
منظور از افزایش سرمایه شرکت ها، بالا بردن میزان اسمی مبلغ سرمایه شرکت نسبت به زمان تاسیس آن و تائید در اساسنامه است.
اما هر گونه تغییر در میزان سرمایه باید همچون دیگر تغییرات اساسنامه در اداره ثبت شرکتها ثبت و سپس آگهی آن در روزنامه رسمی چاپ شود.
مراحل کلی ثبت افزایش سرمایه عبارتند از:
- تادیه تمامی سرمایه قبلی که در شرکت وجود داشته، یعنی سرمایه قبلی شرکت کاملا به حساب شرکت واریز شود.
- تادیه مبلغی که افزایش یافته است. (از طریق آورده نقدی، غیر نقدی یا مطالبات حال شده و … )
- تنطیم صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده مبنی بر افزایش سرمایه شرکت
- ثبت افزایش سرمایه در سامانه ثبت شرکتها و انتشار در روزنامه رسمی
تفاوت دارایی و سرمایه شرکت
تفاوت سرمایه و دارایی این است که سرمایه شرکت همان عددی است که در هنگام ثبت شرکت مشخص می شود، اما دارایی می تواند تغییر کند.
مثلا شرکت با سرمایه یک میلیون تومان شروع به کار می کند. بعد از مدت ده سال با توجه به فعالیت های شرکت، دارایی های آن ممکن است عددی خیلی بیشتر از عدد سرمایه باشد. اما سرمایه شرکت را هم چنان همان یک میلیون تومان می دانیم.
روش های افزایش سرمایه شرکت
رایج ترین روشهای افزایش سرمایه شرکت ها به شرح ذیل می باشد:
افزایش سرمایه از محل سود انباشته شرکت
شرکتها معمولاً کل سود بهدست آمده در طی یکسال را بین سهامداران خود تقسیم نمیکنند. بلکه بخشی از آن را بهصورت سود انباشته نگه میدارند. افزایش سرمایه از محل سود انباشته به این معناست که شرکت بخشی از این سود انباشته را تبدیل به سرمایه اسمی خود میکند. سپس متناسب با آن، به سهامداران سهم جدید اعطا میکند. افزایش در سرمایه از محل سود انباشته شرکت، قدرت تأمین مالی شرکت را افزایش میدهد. در این روش، سهامداران هیچ وجهی را به شرکت پرداخت نمیکنند. بنابراین شرکت مستقیماً منابع مالی جدید دریافت نمیکند. همچنین درصد مالکیت سهامداران نیز ثابت مانده و تغییری نمیکند.
در این حالت با توجه به این که سهامدار وجهی را به شرکت پرداخت نمیکند و تعداد سهام وی افزایش پیدا میکند، به سهام جدید منتشر شده، سهام جایزه گفته میشود.
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران
یکی دیگر از راه ها، آورده های نقدی سهامداران می باشد. شرکت ها هنگامی که مشغول به کار هستند به دلایل متفاوتی به پول نقد احتیاج دارند. به عنوان مثال ممکن است نیاز باشد که فضای تولید بزرگتر شود و شرکت برای این کار احتیاج به پول نقد پیدا کند.
در چنین مواردی شرکتها ممکن است برای تامین پول نقد از سهامداران بخواهند سرمایه جدیدی به شرکت وارد کنند. این نوع از افزایش سرمایه همان افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی می باشد.
افزایش سرمایه از محل مطالبات حال شده سهامداران
تبدیل مطالبات حال شده اشخاص از شرکت به سهام جدید یا همان افزایش سرمایه از محل مطالبات یکی دیگر از روشها می باشد.
به طلبی که سهامداران به هر دلیلی از شرکت دارند، مطالبات حال شده می گویند. هنگام افزایش سرمایه سهامداران می توانند به جای وارد کردن پول به شرکت، از آن مبلغی که از شرکت طلب دارند برداشت کنند.
به طور مثال چنانچه قرار باشد تمامی سهامداران به منظور افزایش سرمایه نفری مبلغ سه میلیون تومان به حساب شرکت واریز کنند در این جا سهامداری که از شرکت طلب دارد می تواند اعلام کند که سهم واریزی اش را از روی طلبی که از شرکت دارد بردارند. به طور معمول شرکت ها، افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران را با هم به انجام می رسانند ولی شرکت می تواند تنها از یکی از حالات هم انجام دهد.
در این حالت بایستی تمام مدارک و اسناد مربوط به امضاء بازرس شرکت نیز رسیده باشد.
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها
در افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها، شرکتها به بررسی مجدد دارای هایی ثابت خود اعم از ساختمان، زمین، سرمایه گذاری ها، ماشین آلات و تجهیزات و … می پردازند. این کار سبب بروز رسانی ارزش دارایی های شرکت در ترازنامه می شود. این امر موجب می شود که شرکت ها بتوانند تسهیلات مالی و اعتباری بیشتری اخذ کنند و یا این که قراردادهای بهتری با شرکا ببندند.
در این روش منابع جدیدی وارد شرکت نمی شود و تنها در ترازنامه، اطلاعات مالی مربوط به شرکت بروز می شود. علاوه بر این در این روش با توجه به درصد افزایش سرمایه، سهامداران دارای سهام جدیدی می شوند که بعد از ثبت افزایش سرمایه می توانند آن را نگه دارند و یا بفروشند.
سخن پایانی
برای ثبت تغییرات سرمایه شرکت و تنظیم صورتجلسه و سایر موارد مربوط به آن، نیاز به حضور یک کارشناس و یا مشاور ثبتی بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
ثبت اسپادانا با ارائه مشاوره رایگان و خدمات بهینه ثبت شرکت در اصفهان و ثبت برند در اصفهان همراه شما عزیزان خواهد بود. درصورتی که تمایل به ثبت تغییرات شرکت در اصفهان دارید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا در سریعترین زمان و بهترین کیفیت تغییرات شرکت شما به ثبت برسد.
031-37120
09137213400