مقررات مالیاتی شرکت ها
مقررات مالیاتی شرکت های سهامی خاص و شرکت های با مسئولیت محدود
پرداخت مالیات از الزامات شرکت های تجاری (ثبت شرکت در اصفهان) می باشد. شرکت های سهامی خاص و مسئولیت محدود هم نیز شامل مقررات مالیاتی شرکت ها می شوند.

مقررات مالیاتی شرکت ها شامل محدویت هایی می شود. مطابق ماده 105 قانون مالیات های مستقیم ، مجموع درآمد شرکت و درآمد حاصله از فعالیت های انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران و خارج از ایران به دست می آید و پس از وضع زیان های حاصل از منافع غیر متعارف و معافیت های کسر شده مطابق با موارد استثنا این قانون که دارای نرخ جداگانه می باشد شامل مالیات 25 درصد می شود.
طبق ماده 131 اصلاحی همین قانون نرخ مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی به استثنا مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه می باشد به شرح ذیل است :
- مالیات سالانه به نرخ 15 درصد تا میزان 30/000/000 میلیون ریال درآمد
- مالیات سالانه نسبت به مازاد 30/000/000 میلیون ریال به نرخ 20 درصد تا میزان 100/000/000 میلیون ریال درآمد
- مالیات سالانه نسبت به مازاد 100/000/000 میلیون ریال به نرخ 25 درصد تا میزان 250/000/000 میلیون ریال درآمد
- مالیات سالانه نسبت به مازاد 250/000/000 میلیون ریال به نرخ 30 درصد تا میزان 1/000/000/000 ریال
- نسبت به مازاد 1/000/000/000 ریال مشمول مالیات سالانه به نرخ 35 درصد
معافیت های مالیاتی شرکت سهامی خاص
طبق مقررات مالیاتی شرکت ها ، شرکت های سهامی خاص در موارد زیر از پرداخت مالیات معاف هستند.
- اگر نرخ فروش سهام کاهش یابد
- معافیت از مالیات افزایش سرمایه.
- شرکت سهامی خاص، شرکت دانش بنیان باشد.
- اگر در حوزه های کشاورزی، تولیدی و معدنی بخش خصوصی و تعاونی فعالیت کنند.
- در امور انتشاراتی و مطبوعاتی فعالیت کنند.
- محصولات حوزه کشاورزی را صادر نمایند.
- شرکت هایی که در زمینه ایران گردی و جهان گردی فعالیت می کنند شکال معافیت 50 درصد می شوند.
معافیت های مالیاتی شرکت سهامی عام
طبق مقررات مالیاتی شرکت ها ، شرکت های سهامی عام در موارد زیر از پرداخت مالیات معاف هستند.
- ده درصد از مالیات درآمد حاصل از فروش کالاها در کالاهای بورسی
- ده درصد از مالیات درآمد شرکت هایی که در بورس های داخلی یا خارجی سهام آن ها مورد معامله قرار می گیرد.
- پنج درصد از مالیات درآمد شرکت هایی که در بازار خارج از بورس داخلی و خارجی سهام آن ها مورد معالمه قرار میگیرد.
معافیت های مالیاتی شرکت مسئولیت محدود
طبق مقررات مالیاتی شرکت ها ، شرکت های مسئولیت محدود در موارد زیر از پرداخت مالیات معاف هستند.
- فعالیت در حوزه کشاورزی
- فعالیت در حوزه تولید و معدنی
- فعالیت در حوزه امور انتشاراتی و مطبوعاتی
- فعالیت در حوزه ایران گردی و جهان گردی
- شرکت های ادغام شده
- شرکت های دانش بنیان

انواع مالیات شرکت ها
انواع مالیات شرکت ها به صورت زیر می باشد:
پرداخت مالیات سرمایه
طبق ماده ۴۸ قانون اصلاح مالیاتهای مستقیم مصوب 31/4/1394 شرکت ها مکلف به پرداخت مالیات سرمایه به این شرح می باشند.
سهام و سهمالشرکه کلیه شرکتهای ایرانی موضوع قانون تجارت به استثنا شرکتهای تعاونی بر اساس ارزش اسمی سهام و سهمالشرکه به قرار نیم در هزار مشمول حق تمبر خواهد بود.
تبصره. حق تمبر سهام و سهمالشرکه شرکتها باید ظرف دو ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت در اداره ثبت شرکتها از طریق ابطال تمبر پرداخت شود. همچنین در مورد افزایش سرمایه و سهام اضافی، از تاریخ ثبت افزایش سرمایه در اداره ثبت شرکتها باید پرداخت شود. افزایش سرمایه در مورد شرکتهایی که قبلاً سرمایه خود را کاهش دادهاند تا میزانی که حق تمبر آن پرداخت شده است، مشمول حق تمبر مجدد نخواهد بود.
پرداخت مالیات سالانه
به موجب ماده ۱۰۵ مقررات مالیاتی شرکت ها شرکتها مکلف به پرداخت مالیات سالانه بدین شرح هستند.
جمع درآمد شرکتها و درآمد ناشی از فعالیتهای انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران حاصل می شود، پس از وضع زیان های حاصل از منابع غیر معاف و کسر معافیتهای مقرر، به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه می باشد، مشمول مالیات به نرخ ۲۵ درصد (25%) خواهند بود.
البته با توجه به موضوع فعالیت شرکتها و همچنین سایر قوانین و مقررات مرتبط از جمله قوانین مناطق آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی و شهرکهای صنعتی، و یا قوانین مرتبط با شرکتهای دانش بنیان و دانشگاهی برخی تعدیل و یا معافیتهای قانونی برای بعضی از شرکتها در نظر گرفته شده است.
مالیات نقل و انتقال سهام و یا سهم الشرکه
طبق ماده ۱۴۳ قانون مالیات های مستقیم، مالیات نقل و انتقال سهام و سهمالشرکه بدین طریق می باشد. شرکتهایی که سهام آنها طبق قانون مربوطه برای معامله در بورس قبول می شود از سال پذیرش تا سالی که از فهرست نرخهای در بورس حذف نشده، در صورتی که کلیه نقل و انتقالات سهام از طریق کارگزاران بورس انجام و در دفاتر مربوطه ثبت گردد، معادل ۱۰ درصد مالیات آنها بخشوده می شود.
تبصره ۱
از هر نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام شرکتها در بورس و همچنین سایر اوراق بهاداری که در بورس معامله میشوند مالیات مقطوعی به میزان نیم درصد ارزش فروش سهام و حق تقدم سهام وصول می شود. و از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال سهام و حق تقدم سهام مطالبه نخواهد شد.
کارگزاران بورس مکلفند مالیات مزبور را به هنگام هر انتقال از انتقال دهنده وصول و به حساب تعیین شده از طرف سازمان امور مالیاتی کشور واریز نمایند. و ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ انتقال، رسید آن را به همراه فهرستی حاوی تعداد و مبلغ فروش سهام مورد انتقال، به اداره امور مالیاتی محل ارسال کنند.
تبصره ۲
از هر نقل و انتقال سهام و سهمالشرکه و حق تقدم سهام و سهمالشرکه شرکا در سایر شرکتها مالیات مقطوعی به میزان ۴ درصد ارزش اسمی آنها وصول میشود. از این بابت وجه دیگری به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال فوق مطالبه نخواهد شد. انتقال دهندگان سهام و سهمالشرکه و حق تقدم سهام مکلفند از انتقال، مالیات متعلق را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.
ادارات ثبت و دفاتر اسناد رسمی مکلفند در موقع ثبت تغییرات یا تنظیم سند انتقال حسب مورد گواهی پرداخت مالیات متعلق را اخذ و ضمیمه پرونده مربوط به ثبت و یا انتقال کنند.
تبصره ۳
در شرکتهای سهامی پذیرفته شده در بورس اندوخته صرف سهام مشمول مالیات مقطوع به نرخ نیم درصد خواهد بود. و به این درآمد مالیات دیگری تعلق نمی گیرد. شرکتها مکلفند ظرف ۳۰ روز از تاریخ ثبت افزایش سرمایه آن را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.

پرداخت مالیات مربوط به سهامدار متوفی
- نسبت به سپردههای بانکی اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به استثنای موارد مندرج در بند (۲) این ماده و سودهای متعلق به آنها به همچنین سود سهام و سهمالشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وارث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد.
- نسبت به سهام و سهمالشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم برابر نرخ های مذکور در تبصره ۱ ماده ۱۴۳ و ماده ۱۴۳ مکرر این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وارث.
- نسبت به حق الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است. به نرخ ۱۰ درصد ارزش روز در تاریخ تحویل و یا ثبت انتقال به نام وارث.
- نسبت به انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی، هوایی، به نرخ دو درصد بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وارث .
- نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم برابر نرخ های مذکور در ماده ۵۹ این قانون به ماخذ ارزش معاملاتی املاک و یا ماخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد در تاریخ ثبت انتقال به نام وارث.
- نسبت به اموال ودارایی های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی ها پرداخت شده است. به نرخ ده در صد ارزش ما ترک که ماخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به ماخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وارث. تا زمانی که مالیات و حقوق دولتی متوفی از سوی ورثه پرداخت نشود، احراز ورثه به عنوان سهامدار امکان پذیر نیست.
نکته
نکته ای که در خصوص نقل و انتقال سهام و سهمالشرکه به موجب فوت یکی از سهامداران و شرکا حائز اهمیت میباشد، این است که با توجه به اینکه این نوع انتقال قهری است وارث می بایستی نسبت به پرداخت مالیات مقرر در ماده ۱۷ اصلاحی در زمان فوت متوفی مطابق ماده ۸۴۵ قانون مدنی اقدام نماید نه مالیات مربوط به ماده ۱۴۳ قانون مذکور که مربوط به نقل و انتقال قراردادی می باشد.
همچنین ممکن است از زمان فوت متوفی تا زمان تثبیت مالکیت ورثه، تعداد سهام متوفی افزایش یابد. که در اینصورت ملاک تشخیص در این موارد تاریخ فوت متوفی می باشد. لذا جهت تثبیت مالکیت ورثه می بایستی مستندات لازم در این خصوص به ادارات ثبت ارائه گردد.