نقل و انتقال سهام شرکت سهامی
یکی از دغدغه های سهامداران شرکت ها، نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص می باشد. به همین دلیل در مقاله پیش رو سعی شده تا مسائل مهم مربوط به این موضوع را توضیح دهیم.
طبق ماده 24 لایحه اصلاحی قانون تجارت سهم به اینصورت تعریف شده است: سهم قسمتی از سرمایه شرکت سهامی است که مشخص کننده میزان مشارکت، تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی می باشد. ورقه سهم، سند قابل معامله ای است که نشانگر تعداد سهامی است که صاحب آن در شرکت سهامی دارد.

در ادامه مقاله به بررسی چگونگی نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص می پردازیم. لازم به ذکر است، علاوه بر مطالعه ی مقاله ذیل، در صورت نیاز به هر گونه مشاوره در این زمینه می توانید با کارشناسان ثبت اسپادانا به شماره 37120-031 تماس حاصل فرمایید.
نقل و انتقال سهام
نقل و انتقال سهام در راستای تصمیمات خاصی در شرکتها انجام می گیرد از جمله:
- تغییر سهام شرکت توسط اعضا و واگذاری آن به یکدیگر
- افزایش یا کاهش سرمایه شرکت
- افزایش یا کاهش تعداد شرکا
- فروش سهام شرکت سهامی خاص
- و هر گونه ثبت تغییرات در شرکت که منجر به تغییر میزان سهام اعضاشود.
قوانین نقل و انتقال سهام شرکت
- برای نقل و انتقال سهام، باید صورتجلسه نقل و انتقال سهام شرکت را تنظیم نمود.به امضای سهامدران رسیده و این نقل و انتقال در اداره ثبت شرکتها نیز ثبت گردد.
- برای نقل و انتقال سهام، مانند سایر تغییرات شرکتها در اداره ثبت شرکت ها آگهی از سوی اداره ثبت شرکت ها صادر نمی شود.
- برای نقل و انتقال سهام شرکت،این شرکتها باید در اداره دارایی تشکیل پرونده داده و کد اقتصادی آنها فعال باشد.
- برای نقل و انتقال سهام شرکت، باید برگه واریز دارایی مربوط به نقل و انتقال سهام را از اداره دارایی دریافت نموده و به همراه صورتجلسات برای اداره ثبت شرکتها ارسال نمایند.
- کلیه اعضای شرکت باید با انتقال سهام با نام به شخص دیگر موافقت داشته باشند.
- در شرکت های سهامی خاص ، اعضای شرکت تنها با نقل و انتقال سهام خود می توانند از شرکت خارج گردند.
- اجازه انتقال سهام در بعضی از شرکتها ممکن است طبق اساسنامه به هیئت مدیره تنفیذ شده باشد. به جز شرکت های سهامی عام که نقل و انتقال سهام فقط در مجمع عمومی فوق العاده انجام پذیر است.
- در شرکت های با مسئولیت محدود برای نقل و انتقال سهام باید سند صلح نقل و انتقال سهام در دفتر خانه اسناد رسمی تنظیم گردد. سپس در اداره ثبت شرکتها به ثبت برسد.
مراحل نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص
- در مرحله اول باید صورتجلسه نقل و انتقال سهام در مجمع عمومی فوق العاده تنظیم گردد. البته در شرکت هایی که نقل و انتقال به هیئت مدیره تنفیذ شده باید جلسه هیئت مدیره تشکیل شده و صورتجلسه تنظیم شود.
- در مرحله دوم باید متقاضی جهت دریافت مفاصا حساب سهام به دارایی مراجعه نموده و برگه مربوطه را دریافت نمایند.
- در مرحله بعد باید اطلاعات صورتجلسه در سامانه ثبت شرکت ها ثبت گردد. و مورد بررسی کارشناسان اداره ثبت شرکت ها قرار گیرد.
- پس از ثبت سامانه ای، صورتجلسه ذکر شده به همراه ضمائم لازم باید به اداره ثبت شرکت ها در پاکت پستی مخصوص ارسال شود. کارشناسان مدارک پست شده را با اطلاعات ثبت شده در سامانه تطبیق می دهند و در صورت نداشتن ایراد، نقل و انتقال سهام شرکت انجام می شود.
تذکر: همانگونه که گفته شد آگهی تغییرات نقل و انتقال سهام صادر نمی شود و نقل و انتقال سهام روزنامه برای پرداخت ندارد.

نحوه تکمیل فرم نقل و انتقال سهام
فرم نقل و انتقال سهام، نوعی فرم آماده می باشد که در سازمان امور مالیاتی تنظیم شده است. شرکت های سهامی خاص که قصد نقل و انتقال سهام اعضا را دارند باید بعد از تنظیم صورتجلسه مربوطه به سازمان امور مالیاتی که پرونده مالیاتی دارند مراجعه کرده و فرم نقل و انتقال سهام شرکت را تکمیل و تحویل دهند.
سازمان امور مالیاتی کشور، فرم انتقال سهام را برای شرکت های سهامی خاص تنظیم و چاپ نموده است. شرکت هایی که در آن ها نقل و انتقال سهام انجام می شود باید این فرم را تکمیل و مهر و امضا نمایند.
فرم درخواست انتقال سهام پس از مراجعه به اداره دارایی و ارائه صورتجلسه انتقال سهام شرکت به ممیز مالیاتی، تحویل شما می گردد.
مالیات نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص
مالیات انتقال سهام شرکت در اداره مالیات محل فعالیت شرکت که در آنجا پرونده مالیاتی دارد پرداخت می شود. در صورت داشتن بدهی مالیاتی امکان نقل و انتقال و ثبت آن وجود ندارد و درخواست تغییرات شما رد خواهد شد.
مقدار مالیات انتقال سهام شرکت سهامی خاص متناسب مقدار سهامی است که انتقال می یابد و بر اساس مصوبات تعیین می شود. در حال حاضر میزان این مالیات چهار درصد مبلغ اسمی سهام انتقال داده شده می باشد.
مدارک مورد نیاز برای نقل و انتقال سهام
مدارک مورد نیاز برای نقل و انتقال سهام عبارت است از:
- تشکیل جلسه مجمع عمومی فوق العاده یا هیئت مدیره
- تنظیم صورتجلسه و امضای آن توسط سهامداران
- اخذ برگ مفاصا حساب نقل و انتقال سهام از سازمان امور مالیاتی کشور
- ارائه لیستی از سهامداران همراه با میزان سهام قبل و بعد آنها
کلام آخر
در این مقاله سعی شد همه جزئیات نقل و انتقال سهام را بررسی کنیم. از آنجایی که هر شرکت قوانین مخصوص به خود را دارد پس شرایط انتقال سهام در آنها نیز متفاوت خواهد بود.
از آنجایی که این کار مراحلی پیچیده دارد، پیشنهاد میشود با یک موسسه معتبر در این خصوص مشورت نمایید یا اجرای این پروسه را به آنها بسپارید.
موسسه حقوقی انصاف بنیان اسپادانا در زمینه ثبت برند و ثبت شرکت در اصفهان دارای سابقه و تجربه بوده و میتواند کلیه این خدمات را در کمترین زمان و با هزینه مناسب برای شما به انجام رساند.