در راستای سند تحول قضایی، در قانون جدید شوراهای حل اختلاف در سال 1399. در طی لایحه دو فوریتی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. و در تاریخ 1399/11/21 به مورد تصویب شورای نگهبان قرار گرفت.
تحولات اساسی قانون جدید شورا ها در موراد زیر می باشد:
۱) مهروموم ترکه و رفع آن – صدور گواهی حصروراثت – تحریر ترکه.
2) تأمین دلیل
3) دستور تخلیه اماکن مسکونی
جهت مشاهده متن کامل قانون جدید شوراهای حل اختلاف مصوب 1399 کلیک نمایید:
لازم به ذکر است قانون سابق شوراهای حل اختلاف 1394 نسخ گردیده. و طبق ماده 40 قانون جدید شورای های حل اختلاف پرونده هایی که تا لازم الاجراء شدن قانون جدید منتهی به صدور رأی نشده. را در مدت سه ماه با تبعیت از قانون قبلی شوراها رسیدگی و نسبت به آنها اتخاذ تصمیم میشود.
با عنایت بر قانون جدید شوراهای حل اختلاف می توان گفت. نهاد شورای حل اختلاف از رسیدگی قضایی و صدور حکم در اختلافات خارج گردیده است. و صرفا در برخی از امور غیر ترافعی و رفع اختلاف از طریق صلح و سازش به صورت کدخدا منشانه ورود پیدا خواهد نمود.
با تحول قانون جدید شورای حل اختلاف در واقع سپردن امور قضایی به اشخاصی که صلاحیت فنی و تخصصی به رسیدگی به دعاوی را نداشتند جلوگیری به عمل آمد. و از طرفی امکان ایجاد صلح و سازش در بسیاری از پرونده های مالی زیر 50 میلیون تومان افزایش یافت. که این موارد را می توان از محاسن این قانون قلمداد نمود.
لیکن با توجه به خروج خیل کثیری از پروند های مالی زیر 200/000/000 ریال. و ارجاع آن به دادگاه ها، امکان تراکم کار شعب دادگاه متصور می باشد. که در صورت عدم وجود زیرساخت های لازم منجر به اطاله دادرسی و وقت های طولانی رسیدگی خواهد بود. امید است در راستای سند تحول قضایی در این خصوص نیز چاره ای اندیشیده شود. تا قانون جدید شوراهای حل منجر به ایجاد اطاله دادرسی، تراکم پرونده ها و از طرفی کاهش کیفیفت رسیدگی ها نگردد.