موضوعات مجوزی ثبت شرکت
درخصوص برخی از موضوعات فعالیت اشخاص حقوقی به موجب تصریح قانون گذار و تکالیف مقرر در قوانین و مقررات می بایست قبل از ثبت نزد مرجع ثبت شرکتها، از مراجع ذیصلاح مجوز اخذ گردد. به موجب بخشنامه ی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، موضوعات مجوزی ثبت شرکت به شرح ذیل می باشند.
- موضوعات فعالیت مربوط به امور پولی و بانکی شامل: نهادهای پولی و اعتباری از قبیل بانکها، موسسات اعتباری، تعاونیهای اعتبار، صندوق های قرض الحسنه، صرافی ها و شرکت های لیزینگ، معاملات طلا و نقره و ارز، ورود و صدور پول رایج ایران و ارز، تاسیس شعب و نمایندگی بانکهای خارجی که باید از بانک مرکزی مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت مربوط به امور بیمه شامل: شرکتهای بیمهای با موضوعات تصدی به هرگونه خدمات بیمهای، نمایندگی بیمه و کارگزاری خدمات بیمه ای که باید از بیمه مرکزی مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت فرهنگی ، هنری و خبری شامل: انجام کلیه امور فعالیت فرهنگی ، هنری و سینمایی، مطبوعاتی، خبری و خبرگزاری و نشریه از جمله تبلیغات، باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت در زمینه مترجمی اسناد مانند مترجمی اسناد و مدارک، ترجمه اسناد و اظهارات در محاکم و… که نیازمند ارائه پروانه رسمی مترجمی قوه قضاییه می باشد.
- موضوعات فعالیت بورسی و نهادهای مالی جدید شامل: نهادهای مالی، صندوق سرمایهگذاری، شرکتهای سرمایهگذاری و شرکتهای تامین سرمایه که باید از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز اخذ نمایند. البته هر نوع درج عنوان سرمایه گذاری ترکیبی (مانند: سرمایه گذاری ساختمانی، سرمایه گذاری پروژه عمرانی و سرمایه گذاری بازرگانی و… ) در نام و موضوع نیاز به اخذ مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار ندارد و صرفاً عنوان سرمایهگذاری مطلق و یا سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تکلیف به اخذ مجوز شده است. همچنین عبارت خرید و فروش سهام به تنهایی و بدون استفاده از موضوعات اصلی بورسی، نیاز به اخذ مجوز از بورس ندارد.
- موضوع فعالیت حسابرسی و مالی شامل ارائه خدمات حسابرسی و بازرسی قانونی شرکتها، خدمات مالی و مالیاتی و نظارت بر تصفیه و ارزیابی سال مالی آنها که باید از جامعه حسابداران رسمی ایران مجوز دریافت نمایند.
- فعالیت قرآنی و مذهبی شامل: انجمن های اسلامی، تشکیل های مذهبی، ایجاد موسسات با فعالیت قرآنی، اعزام مبلغ و تبلیغات مذهبی باید از سازمان تبلیغات اسلامی و یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت مربوط به فرش بافی شامل تهیه و توزیع لوازم مورد نیاز اعضاء جهت تولید فرش ، تولید انواع فرش دستباف و برگزاری دوره های آموزشی فرش بافی که باید از وزارت جهاد کشاورزی (اتحادیه تعاونی روستایی فرش دستباف) مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت علمی ، آموزشی و پژوهشی مانند انجام تحقیقات علمی و فرهنگی در سطح ملی و بین المللی با همکاری محققان ومتخصصان، همکاری با نهادهای اجرایی علمی و پژوهشی در زمینه ارزیابی و بازنگری و اجرای طرح ها و برنامه های مربوط به امور تحقیقات و پژوهش باید از وزارت علوم تحقیقات و فناوری مجوز اخذ گردد.
- موضوعات مرتبط با شرکتهای تعاونی شامل: ثبت تعاونی تولید، تعاونی خدماتی، تعاونی سهامی عام، تعاونی اعتبار آزاد و گروه شغلی، تعاونی کشاورزی، تعاونی دامداری، تعاونی دامپروری، تعاونی پرورش و صید ماهی، شیلات، تعاونی صنعت، تعاونی معدن، تعاونی عمران شهری، تعاونی توزیع، تعاونی مشاغل مصرف کنندگان، تعاونی مسکن، تعاونی فراگیر، تعاونی چند منظوره وسایر تعاونی هایی که باید از ادارات متبوعه وزارت تعاون مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت آزاد فنی و حرفه ای مانند تاسیس آموزشگاه آزاد فنی و حرفه ای و برگزاری دوره های مهارت و … که مرجع صادر کننده مجوز آن سازمان فنی و حرفه ای می باشد.
- موضوع فعالیت مربوط به توریسم و تورهای گردشگری شامل: تصدی به فعالیتهای دفاتر گردشگری از جمله تورهای گردشگری سیاحتی و زیارتی، آژانس های گردشگری و سیاحتی، ثبت نام و تنظیم مسافرت های زیارتی و… باید از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی مجوز اخذ نمایند. البته سایر موضوعات گردشگری از جمله مطالعات و تحقیقات گردشگری، بازرگانی گردشگری، صنعت توریسم، توسعه علمی گردشگری، ساخت هتل ها و کاروانسراها و مراکز و نهادهای گردشگری، خدمات پشتیبانی نرم افزار و سخت افزارهای تخصصی نقشه گردشگری، در زمان ثبت تاسیس و تغییرات نیازی به اخذ مجوز ندارند. همچنین برخی از موضوعات مرتبط به ایرانگردی و جهانگردی و زیارتی ممکن است از سه مرجع سازمان حج و زیارت، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و سازمان هواپیمایی مستلزم اخذ مجوز باشند و برخی دیگر از یک و یا دو مجموعه مذکور که شرایط آن با توجه به آیین نامه نظارت بر فعالیت دفترهای خدمات مسافرتی، سیاحتی، جهانگردی و زیارتی مشخص شده است.
- موضوع فعالیت در زمینه علوم اسلامی و حوزه شامل مراکز آموزشی علوم اسلامی و حوزه های علمیه، توسعه و پژوهش در حوزه های علوم اسلامی و دینی در تمامی رشته ها و مقاطع تحصیلی باید از شورای گسترش حوزه های علمیه مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت های فعالیت مربوط به حمل و نقل کالا و مسافر از جمله: ارائه خدمات حمل و نقل جاده ای کالا و مسافر بین شهری یا خارج از کشور، جابجایی کالا از کشوری به کشور دیگر و ترانزیت کالا که باید از وزارت راه و شهرسازی (سازمان حمل و نقل و پایانههای کشور) مجوز اخذ نمایند.
- موضوعات فعالیت در خصوص حمل و نقل هوایی شامل: خدمات دفاتر مسافرت هوایی، خدمات ترابری هوایی و صدور بارنامه هوایی باید از سازمان هواپیمایی کشوری مجوز اخذ نمایند. لازم به ذکر است، با توجه به رعایت ماده ۶۲ قانون برنامه پنجم و مستندات ابرازی از سوی سازمان بنادر و کشتیرانی، موضوع فعالیت مربوط به کشتیرانی و حمل و نقل دریایی، نیازی به اخذ مجوز قبل از ثبت ندارند و نظارت به آنها پس از ثبت می باشد. همچنین در خصوص حمل و نقل ریلی نیز نظارت بر فعالیت این موسسات و شرکتها پس از ثبت شرکت انجام می پذیرد.
- موضوع فعالیت مربوط به سازمان های بهزیستی شامل تاسیس مراکز نگهداری ، مهدکودک، خانه سلامت،کلینیک و اورژانس های اجتماعی و… باید از سازمان بهزیستی مجوز دریافت نمایند.
- شرکت های دانشگاهی و دانشبنیان میتوانند با اخذ مجوز از وزارت علوم و تحقیقات و فناوری نسبت به ثبت اقدام نمایند. البته ممکن است شرایط ثبت و اعطای مجوز به طریقی دیگر باشد از جمله اخذ مجوز از معاونت فناوری ریاست جمهوری و یا ارائه مجوز از سوی دانشگاه مربوطه. همچنین اگر درخواست ثبت شرکت دانش بنیان توسط اعضای هیئت علمی دانشگاهها، موسسین دارای اختراع و طرح های ثبت شده باشد احتیاج به مجوز ندارد.
- موضوع فعالیت سازمان های مردم نهاد، احزاب فرهنگ سازی و ترویج خیریه و هرگونه کمک و مساعدت به افراد مستمند و بی بضاعت و… باید از وزارت کشور مجوز دریافت نمایند.
- موضوع فعالیت مربوط به حوزه نفت و گاز شامل: استخراج، اکتشاف و بهرهبرداری از معادن نفت، گاز و پتروشیمی، انجام فعالیت بالادستی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی و عملیات بالادستی و حاکمیتی نفت که می بایستی از وزارت نفت و شرکت ملی نفت مجوز اخذ گردد. البته انجام امور مهندسی و اجرای پروژه های نفت و گاز و صنایع پایین دستی قبل از ثبت نیاز به مجوز ندارند.
- موضوع فعالیت حفاظتی و مراقبتی شامل ارائه خدمات انتظامی، حفاظتی و مراقبتی مانند حفاظت از مراکز و تاسیسات دولتی و خصوصی که مرجع صادر مجوز آنها نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران می باشد.
- به موجب قانون کلیه شرکت های وابسته به شهرداری ها برای ثبت تاسیس و تغییرات اساسنامه میبایست از شورای اسلامی شهر مربوطه مجوز دریافت نمایند. البته شرکت های وابسته به شهرداری که بیش از ۵۰ درصد مالکیت آن برای شهرداری می باشد، برای ثبت تاسیس نیاز به مجوز از وزارت کشور و شورای اسلامی شهر مربوطه دارد، اما سایر شرکت هایی که کمتر از ۵۰ درصد مالکیت آن برای شهرداری ها می باشد و یا صورتجلسه غیر از تصویب اساسنامه می باشد، نیازی به اخذ مجوز جهت ثبت ندارند.
- موضوع فعالیت دفاتر پیشخوان دولت الکترونیک مانند بهره برداری و ارائه خدمات پیشخوان دولت الکترونیک باید از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مجوز اخذ نمایند.
- موضوع فعالیت در زمینه سلاح و اسلحه شامل تولید مواد ناریه سلاح، اسلحه، مهمات شکاری و ورزشی و اقلام دفاع شخصی و… باید از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مجوز دریافت نمایند.